Oorsprong

” It is not enough free humanity from its economic misery. It is also necessary to free hem from his emotional misery, his creative poverty and his inability to enjoy the pleasure of living “.

Rolando Toro, creator van Biodanza, had een verlangen en een nostalgie om in liefde met elkaar te kunnen leven. In liefde leven, maar ook liefde kunnen delen.

Hij vond het  heel belangrijk dat tederheid een plek kreeg. Tederheid is het vermogen om kwaliteit van aanwezigheid te geven in het aanwezig zijn.

Bio betekent ‘leven’ en de oorspronkelijke betekenis van dans is een geïntegreerde beweging vol leven,  een ongewone kracht die transformatie van het bestaan voort brengt.

Zo is het concept en de werking van Biodanza ontstaan. Het werd gecreëerd door Rolando Toro Araneda uit Chili, voormalig hoogleraar expressie psychologie aan de universiteit van Chili.

Rolando Toro haalde inspiratie uit antropologische en ethologische bronnen. De theoretische achtergronden van Biodanza werd gevonden in de biologie : de wetenschap van het leven. Het leven staat in Biodanza centraal.

Voor zijn levenswerk “Biodanza” is Rolando Toro Araneda in 2002 genomineerd voor de Nobelprijs van de vrede.

Manifesto

We are the memory of the world.
Only we must remember that
It is in our cells.
The fruits of summer,
love voluptuous.
The ability to put yourself in the shoes of.
The contact.
The courage to innovate.
The embrace, and the farewell meeting.
The sea in our skin.
The music of life.
The Dance of Life.
Biodanza gives usancestral memory,
the absolute possibility of love.

Rolando Toro Araneda (19/IV/1924 – 16/II/2010)